5daagse trektocht te paard door Catalonië

5daagse trektocht te paard door Catalonië

Ik reed door glooiende heuvels, langs idyllische middeleeuwse dorpjes en over prachtige stranden. Ik genoot van de heerlijke lokale gastronomie en kwam volledig tot rust in charmante accommodaties. Deze avontuurlijke vakantie was perfect voor april, mei of oktober!

In de tweede helft van april staan de appelboomgaarden in de regio van Girona in bloei. De lente ontluikt. Dat zie je aan de bloesem, de frisgroene velden, de zwermen zwaluwen en kruiden die in bloei staan. Op vakantie moet je doen wat je graag doet: voor een paardenliefhhebber als mezelf is paardrijden in Catalonië een ideale keuze. De streek van Empordà in Costa Brava heeft veel te bieden. Een vakantie te paard nodigt uit tot vertraging en brengt eenvoud in je dagen. Tijdens een 5daagse trektocht van 134 km wandel je door een heuvellandschap met eindeloze velden en middeleeuwse dorpen richting de Middellandse Zee. Het strand in de baai van Roses is een mooie plek om te galopperen in de branding. Alle remmen mogen los. Deze manier van reizen is een garantie voor een vakantie vol natuurmomenten en paardenplezier.

Trektochten te paard in Catalonië @ Trip Natuur

De appel van Girona

De streek van Emprordà in Costa Brava, gelegen tussen de Middellandse zee en de Pyreneeën, is bekend om zijn appelteelt. In de maand april komen de duizenden bomen in bloei en kan je via wandel- en fietsroutes op ontdekking tussen de bloesem. Je rijdt met de paarden dagelijkse wel ergens door een boomgaard. De appel van deze streek is zoet en vast van beet. Ik eet hem bij het ontbijt of als dessert uit de oven met kaneel.

Door appelboomgaarden in Costa Brava @ Trip Natuur

Pals en Peratallada

De oude stenen huizen, de geplaveide smalle straten en het groen aan gevels of terrassen in de kleine dorpen, zoals de middeleeuwse dorpen Pals en Peratallade, brengen veel afwisseling in de trektocht. Je vindt er gezellige restaurants met lokale gerechten en leuke shops met o.a. keramiek. Tijdens de trektocht rijden we door de smalle straten en langs oude gevels van verschillende dorpen.  

Middeleeuwse dorpen van Pals en Peratallada @ Trip Natuur

Natuurpark Montgrí

De klif van Montgrí scheidt 2 lange zandstranden van elkaar. Het natuurgebied met duinen, dennenbossen en hoge rotsformaties in de zee herbergt kilometers aan wandelpaden. De paarden  trotseren er de wind en geven geen kik. Op de achtergrond zie je het blauw van de Middellandse Zee en tijdens de rit hangt de geur van de den in je neus. Wanneer je te paard door de natuur kan rijden, gaan je zintuigen op scherp staan. Paarden leven in het moment en reageren alleen in het nu. Ze zijn afgestemd op de natuur en een ideaal gezelschap voor reizigers die graag de stilte opzoeken. Nadat je door het natuurpark hebt gereden, bereik je  tegen de avond het strand in de baai van Roses. Daar wissel je galoppades af met wandelingen in de branding. Eén van de hoogtepunten van paardrijden in Catalonië!

© Trip Natuur en © José Luís Rodríguez

Pa amb tomàquet & crema catalana

In de dorpen stop je voor een lunch of onderweg neem je tijd voor een picknick in de natuur. En het is dan altijd uitkijken naar Pa amb tomàquet. Smakelijk als hapje of voorgerecht. Deze kan je thuis gemakkelijk zelf maken, door dikke sneden wit brood te roosteren en in te smeren met tomaat en olijfolie. Bij het diner staat de crema catalana als dessert op het menu. Verwacht je hier niet aan de typische vanille smaak van een crème brûlée, maar wel aan een toets van citrus en kaneel.  Crema catalana stijft op in de koelkast, terwijl crème brûlée wordt gebakken in de oven. Bij één van de gastvrouwen komen calçots op tafel. Dit is de lokale lente-ui, gaar gebrand in combinatie met romesco saus. De Catalaanse keuken is niet ver te zoeken tijdens de ruitervakantie. Het is elke dag smullen van Iberico ham, olijven, wijn, tortilla, cava… 

Picknick van Catalaanse lokale gerechten © Trip Natuur

Charmant overnachten

In april mag je veel rust verwachten.Het hoogseizoen is nog niet gestart maar net daarom een reden om in deze periode te reizen. Je logeert in charmante panden, vaak een casa rural, inclusief ontbijt en diner. Er is altijd wel iets onverwachts te ontdekken: een gezellig terras in de oude binnenstad, een kruidentuin voor verse thee, een eeuwenoude olijfpers voor het maken van olie of de moestuin waar de gastvrouw haar groenten haalt voor het diner. En voor de paardenliefhebber is de nabijheid van de paarden een kers op de taart. Er is niets dat kan tippen aan het gevoel van ontwaken met het zicht op het paard, gereed voor het volgende avontuur.

Slapen in een casa rural © Trip Natuur

Trektocht te paard

Deze trektocht te paard is ideaal om te doen tijdens het laagseizoen. Zowel op de stranden, als in de accommodaties en restaurants is het rustig. Dat is fijn voor de paarden en ontspannend voor de ruiters. April, mei en oktober zijn goede maanden voor deze reis. In totaal rij je 134 km te paard door Catalonië.  

© Trip Natuur
@TripNatuur

Ik ben Nastassia, een Belgische reisblogger uit Brecht. Thuis en op vakantie zoek ik elke dag de natuur op. Het is een ideale plek om te ontladen en rust te vinden. Op mijn reisblog kan je inspiratie vinden over daguitstappen en reizen in Europa, steeds met een focus op natuurervaringen. Ik ga met mijn gezin, vriendinnen of alleen op wandel, paardrijden, suppen, fietsen en leuke logeeradresjes uittesten.

@TripNatuur