365 dagen natuur, avontuur en cultuur in de Catalaanse Pyreneeën

365 dagen natuur, avontuur en cultuur in de Catalaanse Pyreneeën

Met de adembenemende landschappen, de rijke cultuur en talloze recreatiemogelijkheden vormen de Catalaanse Pyreneeën het hele jaar rond de ideale bestemming voor bergliefhebbers van de bergen.  

Rust

In de zomer vormen de Catalaanse Pyreneeën een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Veel Catalanen brengen hier hun vakantie door, op zoek naar rust en om aan de drukte te ontsnappen. Het gebied staat bekend om de talrijke groene valleien, de kristalheldere bergmeren en majestueuze bergtoppen. Wandelaars en hikers hebben een uitgebreid netwerk van wandelpaden, variërend van eenvoudige routes geschikt voor beginners tot uitdagende bergtochten voor ervaren wandelaars, tot hun beschikking. Overnachten kan in de vele berghutten die je onderweg tegenkomt. Een van de meest populaire bestemmingen is het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, waar je kunt genieten van spectaculaire wandelingen door bergweiden en langs bergmeren. Voor avontuurlijke reizigers zijn er tal van activiteiten om uit te kiezen, zoals raften, kajakken, canyoning en mountainbiken.  

De prachtige zomer in de Pyreneeën © The Brand Guardian

Herfstkleuren

Zodra de herfst aanbreekt, ondergaan de Catalaanse Pyreneeën een gedaanteverwisseling. De in de zomer nog groene bomen kleuren vanaf oktober rood, oranje en geel. Dit is het perfecte seizoen om te genieten van schilderachtige autoritten door de bergen en pittoreske dorpjes te verkennen, zoals Rupit, Besalú en Camprodon. Het gebied is bezaaid met bergdorpen die zich kenmerken door middeleeuwse straten, oude kerken en charmante pleinen. 

Een hoogtepunt in deze tijd van het jaar is het plukken van wilde paddenstoelen. De Catalaanse Pyreneeën staan bekend om de vele, eetbare paddenstoelen, en lokale bewoners en toeristen trekken eropuit om ze te verzamelen. Het is overigens af te raden dit op eigen gelegenheid te doen, als je geen kenner bent. Het is ook het seizoen van de wijnoogst en wijnliefhebbers kunnen genieten van bezoeken aan wijngaarden en wijnproeverijen.

De herfst ontdekken in de Pyreneeën

Winterwonderland

Vanaf eind november kleuren de bergen wit en veranderen de Pyreneeën in een populaire bestemming voor wintersporters. Enkele uitstekende skigebieden zijn Baqueira-Beret, La Molina en Masella met hun goed geprepareerde pistes, moderne liften en andere voorzieningen. Ook langlaufers kunnen genieten van kilometers aan loipes en sneeuwschoenwandelaars kunnen de ongerepte bossen verkennen. Bovendien zijn er gezellige berghutten waar je kunt genieten van warme chocolademelk of traditionele gerechten na een dag in de sneeuw. 

Voorjaar

Zodra de lente aanbreekt, ontwaakt langzaam de natuur in de Catalaanse Pyreneeën. De bergen kleuren weer groen en in de bergweiden bloeien wilde bloemen. Dit is natuurlijk het ideale seizoen om te genieten van buitenactiviteiten zoals fietsen en paardrijden. Het is ook een goede periode om vogels te kijken. Je komt hier onder meer gieren, vale gieren en steenarenden tegen. 

De lente bloeit in de Pyreneeën

Een ander hoogtepunt van de lente is het bezoeken van het culturele erfgoed in het gebied. De romaanse klokkentorens in de Vall de Boi staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ze werden gebouwd in de elfde en twaalfde eeuw en deden ook dienst als verdedigingstorens. Maar ook bijvoorbeeld het klooster van Ripoll, het gemeentemuseum van Llivia, met de oudste apotheek van Europa, en de ruïnes van het kasteel van Mataplana zijn de moeite waard.  

Ontdekking van de kerk van Sant Climent de Taüll in de Vall de Boí

Bijzonder om mee te maken in het voorjaar is La Patum in de gemeente Berga, een eeuwenoud en uniek cultureel festival dat jaarlijks plaatsvindt rond Sacramentsdag. Hoogtepunten zijn de indrukwekkende processies, de typisch Catalaanse reuzen en het zogenoemde vuurlopen.  

De lente wordt op veel plekken afgesloten met een andere, bijzondere traditie: de Falles, oftewel vuurfeesten. Deze feesten staan ook op de Werelderfgoedlijst. 

Alle afbeeldingen in dit artikel maken deel uit van de campagne 365 dagen geopend © The Brand Guardian

Catalaanse Pyreneeën - Catalaans Bureau voor Toerisme

@visitpirineus