10 spectaculaire stranden (en baaien) aan de Catalaanse kust

10 spectaculaire stranden (en baaien) aan de Catalaanse kust

Voor de mooiste stranden en idyllische baaien zit je in Catalonië wel goed. Langs de hele Catalaanse kustlijn kom je het ene na het andere pareltje voor liefhebbers van zon en zee tegen. Wij hebben onze 10 favorieten voor je op een rij gezet.

Platja de Sant Sebastià in Sitges

In de charmante badplaats Sitges vind je dit mooie, niet al te grote strand met uitzicht op de karakteristieke kerk van het stadje, de Esglèsia de Sant Bartomeu. Je loopt hier zo het historische centrum in en kunt na afloop van een dag aan zee uitgebreid tafelen in een van de fijne restaurants aan de boulevard.

Sant Sebastià en Sant Bartomeu
Links: Het strand van Sant Sebastià - Rechts: Zicht op de Esglèsia de Sant Bartomeu © Catalunya Tourist Board

Platja Waikiki (Cala Fonda)

Dit ongerepte en minder makkelijk te bereiken strand aan de Costa Daurada is favoriet bij de Catalanen zelf. Het is ongeveer 200 meter lang en wordt omgeven door rotsen en kliffen. Ongeveer 20 minuten rijden vanaf Tarragona.

Platja Waikiki aan de Costa Daurada
Platja Waikiki aan de Costa Daurada © Miguel Angel Alvarez

Sa Tuna

De oude witgekalkte vissershuisjes geven deze toch al schilderachtige baai bij het stadje Begur aan de Costa Brava nog meer sfeer. Tip: loop van de baai Sa Riera naar Sa Tuna via de Camí de Ronda, of andersom.

Links: Sa Tuna aan de Costa Brava - Rechts: De oude witgekalkte vissershuisjes aan Sa Tuna © Miguel Angel Alvarez

Cala Jugadora

Deze paradijselijke baai ligt in het fantastische natuurpark Cap de Creus bij Cadaqués. De baai bestaat uit twee kleine stranden niet ver van de vuurtoren van Cap de Creus, het meest oostelijke punt van het Iberisch schiereiland.

Cala Jugadora bij Cadaqués en de vuurtoren van Cap de Creus
Links: Cala Jugadora bij Cadaqués © Nani Arenas - Rechts: De vuurtoren van Cap de Creus © José Luis Rodríguez

Platja del Fangar

Het strand Platja del Fangar is ongetwijfeld een van de meest bijzondere stranden in de hele regio vanwege het woestijnachtige uiterlijk. Het bevindt zich in de Ebrodelta en bestaat uit zandvlaktes en duinen omringd door zee. Voor de liefhebbers: de luchten zijn hier vaak spectaculair.

Het woestijnachtige landschap van Platja del Fangar
Het woestijnachtige landschap van Platja del Fangar © Sergi Boixader

Cala Jovera, Tamarit

De ongerepte baai Cala Jovera biedt uitzicht op het middeleeuwse kasteel van Tamarit dat werd gebouwd tussen de tiende en twaalfde eeuw in romaanse stijl.

Tamarit en Cala Jovera
Links: Het middeleeuwse kasteel van Tamarit © Catalan Tourist Board - Rechts: De ongerepte baai Cala Jovera © Servicios Editoriales Georama

Cala Pola

Ingeklemd tussen imposante rotsen even buiten het charmante stadje Tossa del Mar ligt de kleine baai Cala Pola. De gelijknamige camping biedt toegang tot het strandje, dat geliefd is bij gezinnen.

Cala Pola, net buiten het charmante stadje Tossa del Mar
Cala Pola, net buiten het charmante stadje Tossa del Mar © Miguel Angel Alvarez

De baaien in Miami

In de badplaats Miami vind je de ene na de andere bijzondere baai, zoals de Cala del Pescador en Cala Bot. Ze worden stuk voor stuk omringd door steile rotspartijen met groene bomen die hun vorm te danken hebben aan de wind. De intense kleur van de turquoise zee op mooie dagen maakt het plaatje helemaal af.

De baaien in de badplaats Miami
De baaien in de badplaats Miami © Miguel Angel Alvarez

Cap Roig

Cap Roig wordt omgeven door roodkleurige rotswanden met donkergroene dennenbomen. Het strand biedt uitzicht op de gelijknamige landengte die uitloopt in een rotseilandje in zee. Voor de kust ligt ook nog een kleinere groep eilandjes, genaamd Illots de Sant Jordi.

Een rotseilandje voor de kust van Cap Roig
Een rotseilandje voor de kust van Cap Roig © Ajuntament de Calonge i Sant Antoni

Platja del Torn in Hospitalet de l’Infant

Een grote onbekende bij internationale toeristen, maar bijzonder geliefd bij de locals. Platja del Torn is een van de grootste nudistenstranden in de regio en zelfs in heel Spanje, maar er komen ook genoeg mensen in badkleding vanwege de mooie natuur. De uitgestrekte baai bestaat uit een smalle strook fijn wit zand en wordt helemaal omgeven door heuvels bezaaid met pijnbomen.  

Het nudistenstrand Platja del Torn
Het nudistenstrand Platja del Torn © Rafael López-Monné

Header foto © Miguel Angel Alvarez

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience