Wandelen als een ridder langs de Catalaanse kastelen

Wandelen als een ridder langs de Catalaanse kastelen

Duik in de rijke geschiedenis van Catalonië met de indrukwekkende kastelen! Vele van deze historische schatten bevinden zich langs schilderachtige wandelroutes en zijn vaak open voor bezoekers. Ontdek in dit artikel een overzicht van enkele van deze betoverende kastelen, klaar om tijdens jouw wandelvakantie verkend te worden.

Castell de Montgrí
Castell de Montgrí © Magdalena P.

Aan de Costa Brava: Castell de Montgrí

Al van verre kun je het Castell de Montgrí zien liggen boven op de gelijknamige berg met afgevlakte top. Dat is ook niet vreemd, want het kasteel werd destijds gebouwd om de omgeving in het oog te houden tijdens de schermutselingen tussen de graven van Empúries en Barcelona. Uiteindelijk is het kasteel nooit afgebouwd en bestaat het enkel uit een imposante constructie van vier muren met op elke hoek een toren. Het uitzicht van boven op de berg is echter ronduit spectaculair, maar je moet er wel wat voor doen om boven te komen. Je kunt direct aan de kust in L’Escala beginnen, maar sommige wandelaars maken het zichzelf makkelijk door onderaan de voet van de berg in Torroella de Montgrí te beginnen.

Vanwege de bijzondere ligging van de berg is het aan te raden om de wandeling ofwel vroeg in de ochtend of juist laat op de dag te ondernemen. Niet alleen heb je dan het minst last van de hitte – schaduw kom je op de weg naar boven niet of nauwelijks tegen – maar bovendien kun je dan genieten van een spectaculaire zonsopkomst of zonsondergang.

Castell de Burriac
Castell de Burriac © Sergio Barcalona

Vlakbij Barcelona: Castell de Burriac

Als je vanuit Barcelona de trein langs de kust naar het noorden neemt tot aan het dorpje Vilassar de Mar, kun je vanuit de trein het Castell de Burriac al zien liggen. Boven op een kleine berg kijkt dit kasteel op een hoogte van ongeveer 400 meter uit over de kust van de Maresme. Vanaf het station kun je eventueel de bus nemen tot aan Cabrera de Mar, maar leuker is het om direct vanaf het station je wandeling te beginnen.

Dan merk je ook direct dat het weliswaar niet om een heel lange wandeling gaat, maar wel eentje waarbij je uiteindelijk vrij steil de hoogte in gaat. De inspanning die het kost om boven te komen wordt echter evenredig terugbetaald met een indrukwekkend uitzicht over de kust van Maresme, de groene toppen van het Parc de la Serralada Literal waar het kasteel deel van uitmaakt en zelfs de stad Barcelona in de verte. Heb je eenmaal genoten van het uitzicht, dan kun je na de afdaling kiezen voor een gastronomische traktatie in Cabrera de mar aan de voet van de berg of nog even doorlopen tot aan Vilassar de Mar en daar voor een restaurant aan de boulevard direct aan de kust kiezen vóórdat je de trein weer terugneemt naar Barcelona.

 Castell de Miravet, Ebro
Castell de Miravet © Osorio

Indrukwekkend uitzicht over de Ebro: Castell de Miravet

In de provincie Tarragona zorgt de Ebro-rivier voor de schitterende delta die uitkomt in de Middellandse Zee, rijk aan flora en fauna. Een stuk stroomopwaarts, ligt het pittoreske dorpje Miravet, met diens kleurrijke huizen direct aan de waterkant.

Miravet is onder andere een gewilde bestemming voor liefhebbers van kanovaren, omdat je vanuit dit plaatsje al peddelend een heerlijke tocht met de stroom mee kunt maken over de ondiepe Ebro. Boven de oude kern van het dorp torent een imposant kasteel uit: Castell de Miravet. De staat waarin dit kasteel verkeert is indrukwekkend, zeker na de laatste restauraties waarbij het kasteel ook geschikt is gemaakt voor bezoekers. Een audiotour door het kasteel vertelt je alles over diens geschiedenis en de Tempeliers. In de directe omgeving van het kasteel zijn er tal van korte gemarkeerde wandelroutes om het kasteel vanuit alle hoeken te kunnen bekijken, waarbij ook de Ebro uiteraard steeds goed zichtbaar is en zorgt voor prachtige plaatjes. 

Lleida
Lleida © Toni

Kastelen langs de Sío-rivier in Lleida

De Sío-rivier stroomt door de provincie Lleida en heeft voor wandelaars en fietsers een leuke attractie: een groot aantal kastelen die in de directe omgeving van de rivier liggen. En hoewel de rivier zelf wellicht niet zo indrukwekkend is, maken de kastelen het een bijzonder interessante bestemming voor liefhebbers van de rijke historie van deze streek. Met de goed gemarkeerde PR-C 178 heb je houvast om zoveel mogelijk kastelen op een dag te bezoeken. Gezien de lengte van ruim 42 kilometer is het advies om de route ofwel op te splitsen in meerdere dagen of deze al fietsend af te leggen.

Zo heb je voldoende tijd om enkele van de kastelen ook daadwerkelijk te bezoeken. Als startpunt kun je kiezen voor het plaatsje Cervera, dat vanuit Lleida rechtstreeks met de trein is te bereiken. Kastelen die je tijdens de route zoal tegenkomt zijn onder andere Castell de Montcortès de Segarra, Castell de Concabella, Castell de les Pallargues en Castell de l’Aranyó. In het Castell de Concabella is een informatiecentrum aanwezig met veel informatie over de kastelen in de regio. En ook het Castell de les Pallargues wil je zeker niet missen, want hier kun je niet alleen kennis maken met de leefstijl van de vroegere bewoners, maar je na een bezoek aan de kleine museumwinkel ook tegoed doen aan plaatselijke lekkernijen zoals jam en wijn.

Castell de Mur
Castell de Mur © Amazing Travels

Vlak bij de Montrebei-kloof: de wachttorens van Pallars Jussà

Velen kennen de indrukwekkende Congost de Montrebei, een diepe kloof door het Montsec-gebergte aan de uiterste oostkant van Catalonië. Waar veel wandelaar echter vaak ongemerkt aan voorbij gaan zijn de vele wachttorens van Pallars Jussà, de streek rondom Tremp en de Montrebei-kloof. In vroeger tijden werden deze toren gebouwd om de grens met Aragon in de gaten te houden.

Veel van deze torens zijn nog (deels) bewaard gebleven en bieden stuk voor stuk een mooie bestemming voor een dagwandeling. Een mooie combinatie is bijvoorbeeld Castell de Mur en Castell de Guàdia, welke je vanuit het plaatsje Guàrdia de Tremp kunt bezoeken. Beide wachttorens – of minikastelen – zijn net als alle andere regionale torens gebouwd bovenop bergtoppen die lastig te bereiken zijn, maar altijd in het zicht van minimaal twee andere torens (ieder in een andere richting). Op die manier konden de wachters onderling een signaal doorgeven van toren naar toren.

Voor wandelaars zijn de torens uitdagende bestemmingen om te bereiken, mede ook dankzij het flinke hoogteverschil, maar het uitzicht als je eenmaal boven staat doet je vermoeidheid snel omslaan in ontzag voor de schitterende ruige natuur in deze streek.

Visit Catalunya

Catalaans bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience