La Castanyada: Cataloniës kastanjefeest

La Castanyada: Cataloniës kastanjefeest

Terwijl de Angelsaksische wereld Halloween viert, heeft Catalonië een eigen variant op dit herfstfeest: de Castanyada.  

Geroosterde kastanjes, panellets - kleine cakejes gemaakt van zoete aardappel en amandel - en zoete wijn vormen de belangrijkste ingrediënten van de zogenoemde castanyades, de kastanjevieringen die eind oktober plaatsvinden op pleinen en straathoeken in Catalaanse dorpen en steden.  

Deze Castanyades zijn nauw verbonden met Allerheiligen op 1 november. Traditioneel herdenken de katholieken op deze datum hun doden en komen ze samen bij de graven van overleden dierbaren. In vroeger tijden was het gebruikelijk om met Allerheiligen de kerkklokken de hele nacht te luiden. Zo werden de mensen eraan herinnerd te bidden voor de zielen van overledenen. Om de kou en de vermoeidheid het hoofd te bieden, zochten ze naar manieren om wakker te blijven. Het poffen van kastanjes en het nuttigen van zoete wijn hielp hierbij.  

Geroosterde kastanjes zijn uiteraard een onmisbaar element van het kastanjefeest © Joan Sánchez Moreno

La Castanyera 

De iconische figuur van de castanyera, de ‘kastanjevrouw’, speelde hierbij een belangrijke rol. Zij roosterde en verdeelde de kastanjes onder de dorpsbewoners. Nog altijd maakt de castanyera deel uit van de traditionele kastanjeviering. Ook kleine kinderen verkleden zich vaak als dit personage.  

Ooit dus een traditionele maaltijd, is een Castanyada tegenwoordig een populair evenement voor jong en oud, dat meestal aan het eind van de middag wordt georganiseerd. Overal op straat kom je vanaf begin oktober kraampjes tegen waar kastanjes worden geroosterd en in een puntzak gemaakt van oude kranten worden verkocht. Ook de zoete aardappel, ‘moniato’, mag niet ontbreken. Rond Allerheiligen organiseren dorpen, wijken, scholen en verenigingen hun eigen kastanjefeesten. Natuurlijk met gepofte kastanjes, zoete wijn en vaak ook met concerten of (kinder)activiteiten.  

Fira de la Castanya, kastanjemarkt in Maçanet de Cabrenys © Ajuntament de Maçanet de Cabrenys

Panellets 

Voor de zoetekauwen zijn er panellets, dit zijn kleine balletjes gemaakt van een mengsel van zoete aardappel, amandelschaafsel en suiker, vaak versierd met pijnboompitten. Overal bij bakkerijen en in supermarkten kun je vanaf eind september deze lekkernijen tegenkomen.  

Panellets, een van de zoetste en heerlijke Catalaanse tradities © Mario Krmpotic

1 november is in de regio, net als in de rest van Spanje, een officiële feestdag. 

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience