Een reis vol cultuur, gastronomie en avontuur door de regio Empordà

Een reis vol cultuur, gastronomie en avontuur door de regio Empordà

Must-visit bestemmingen in Catalonië

Tijdens onze roadtrip van Figueres naar Barcelona hebben we veel indrukwekkende steden en musea bezocht, maar we deden ook geweldige ervaringen op tijdens een workshop in de regio Empordà. Er zijn dan ook een aantal must-visit bestemmingen in sectie 5 die we hieronder graag uitlichten. 

Figueres 

Figueres is zonder twijfel één van de bekendste steden in Catalonië vanwege het Dalí Museum dat hier gevestigd is. De kunstenaar Salvador Dalí is een waar begrip. Niet alleen in de kunstwereld, maar ook juist in Catalonië. We kennen de wereldberoemde kunstenaar natuurlijk vanwege zijn bijzondere kunstwerken, maar hij is bijna net zo beroemd door zijn extravagante persoonlijkheid. In het Dalí Museum in Figueres kun je een uitgebreide collectie van het werk bewonderen, waarbij je een idee krijgt van zijn controversiële gedachten. Met zijn invloedrijke kunst droeg Dalí bij aan het verbreden van de grenzen van artistieke expressie door het onderbewuste te verkennen en te vertegenwoordigen. Het museum is een must-see voor kunstliefhebbers, maar ook zeker voor de niet-kunstliefhebber. Je kunt hier oneindig rondkijken zonder je te vervelen! 

Dalí museum
Dalí Museum - Figueres ©Travander

Cadaqués

Cadaqués is een charmant kustplaatsje dat bekend staat om zijn prachtige stranden en kristalheldere wateren. Het is een plek om te ontspannen en te genieten van zon, zee en strand. Maar vergeet ook zeker niet om door de mooi geplaveide straten te struinen, zo ontdek je de leukste plekken.

Wist je ook al dat het plaatsje Cadaqués een bron van inspiratie was voor Salvador Dalí? Op zo’n 15 minuten lopen van het hart van Cadaqués ligt de voormalige woning van de kunstenaar. Sinds 1997 is de woning opengesteld als museum en kun je deze bezoeken. Een groot deel van zijn werken kwam tot stand in dit extravagante huis.

Cadaqués
Cadaqués © travander

Girona

Girona is een historische stad en staat bekend als fietsstad. Maar het is daarnaast ook een prachtige plek vol bijzonder mooie architectuur en een rijke geschiedenis. Een wandeling door het middeleeuwse centrum is een absolute must-do. 

Een roadtrip kan soms best vermoeiend zijn, maak daarom in Girona tijd voor een bezoek aan de romaanse baden van AQVA. De spa is gevestigd in het eerste ziekenhuis van Girona, dat operationeel was tussen de 12e en 17e eeuw. Er zijn verschillende baden met koud, warm en heet water.

Girona
Girona © Travander

Rupit

Rupit is een pittoresk dorpje dat is verborgen ligt in Osona, een prachtig gebied met bergen, gorges, rivieren, meren en watervallen. Het dorpje telt slechts 280 inwoners. Wanneer je door de straten van Rupit wandelt zul je wellicht denken dat dit een middeleeuws dorpje is, maar niets is minder waar. In werkelijkheid stamt alleen de ruïne van het kasteel boven op de rots uit de middeleeuwen, de rest van alle huizen zijn gebouwd in de 17e eeuw. 

Ben je in Rupit? Dan moet je zeker naar de top van de toren klimmen. Onthoud wel dat je door een heel smalle gang moet om de top te bereiken, maar eenmaal boven word je beloond met een waanzinnig uitzicht!

Rupit
Rupit © Travander

Ontdek de gastronomische cultuur van Catalonië

Een roadtrip door Catalonië is niet compleet zonder kennis te maken met de overheerlijke Catalaanse keuken. Als foodlover kun je je hart ophalen in de rijke eet- en wijncultuur die deze regio rijk is. Catalonië staat namelijk bekend om zijn heerlijke traditionele gerechten, maar is ook bekend om zijn goede wijnproductie. Er is een breed scala aan culinaire ervaringen te ontdekken, waaronder Escalivada. De Catalaanse gerechten zijn om je vingers bij af te likken. Heb je interesse in het ontdekken van de Catalaanse gastronomie? Dan moet je bij de volgende hotspots zijn!

Wijngaard La Vinyeta

Mollet de Peralada, een gemeente nabij de stad Figueres, staat bekend om de teelt van wijngaarden en olijfbomen. Een wijngaard die we je zonder meer kunnen tippen voor een bezoek is La Vinyeta. Hier groeien maar liefst 20 druivensoorten op de wijnvelden. De wijnmakerij heeft het model van traditionele landbouw teruggevonden, waarbij de wijnstokken in harmonie leven met vee en olijfbomen. Kippen voeden zich met overgebleven druiven, schapen grazen in de wijngaarden en bijen stimuleren de biodiversiteit.

Wijngaard La Vinyeta bevindt zich in één van de beste gebieden van de regio Empordà. De natuurlijke omstandigheden zijn hier ideaal voor de groei en de teelt van wijngaarden. Garnatxa, Carinyan, Moscat en Macabeu zijn de belangrijkste druivensoorten die in de regio groeien. Het is een geweldige plek om je onder te dompelen in de mediterrane cultuur en te genieten van goede wijn en lokale delicatessen.

Wijngaard La Vinyeta
Wijngaard La Vinyeta © Travander

El Portal de la Gallarda

Een typisch Catalaans restaurant dat je niet mag missen is El Portal de la Gallarda in Castelló d’Empúries. Het restaurant heeft een schitterend terras vanwaar je uitkijkt op de oude stadsmuren van het middeleeuwse dorp. We zijn ervan overtuigd dat dit een gem is in Catalonië. Waarom? Omdat je hier uit eten gaat in een restaurant waar de locals komen, en dat is altijd een goed teken.

Mooma

Een bijzondere hotspot in de regio Empordà is het ciderhuis Mooma. Midden in de appelvelden vind je een waanzinnige boerderij waar ze appels verwerken in allerlei smakelijke producten. Mooma biedt unieke mousserende Catalaanse ciders van hun lokaal geteelde appels. Er zijn twee soorten ciders: een jonge fruitige en een droge premium. De beste manier om van de ciders te genieten, is door aan te schuiven in het restaurant van Mooma. En geloof ons, je gaat niet alleen watertanden van de ciders, ook het eten is verrukkelijk.

Is een roadtrip door Catalonië een must-do reiservaring?

Als je het aan ons vraagt, dan is een roadtrip door Catalonië een absolute must-do. Voor iedereen die gek is op cultuur en gastronomie is de route van Figueres naar Barcelona een waar avontuur om af te leggen. Het brengt je langs de mooiste landschappen, dorpen en kustplaatsen. Bestemmingen waar je anders niet snel komt. En dat is juist waar het om draait bij het maken van een roadtrip!

Travander

Wij zijn Lois en Naomi, de twee enthousiaste reisbloggers van Travander. Onze missie luidt 'let’s travel and wander' en met dit in ons achterhoofd reizen wij maar al te graag de wereld over op zoek naar de meest authentieke plekken. We delen dan ook met veel passie onze persoonlijke reisverhalen en reistips op ons blog. Dit varieert van ongerepte bestemmingen tot hotspots in onze geliefde stad Rotterdam. Ongeacht de bestemming, reizen is een beleving. We inspireren jou dan ook graag om wat vaker te verdwalen en onvergetelijke herinningen te maken!

@travander