De levende kerststallen in Catalonië

De levende kerststallen in Catalonië

Een van de meest opvallende en betoverende tradities in Catalonië met in de kerstperiode zijn de levende kerststallen, in het Catalaans de pessebres vivents genoemd. Deze toneelvoorstellingen nemen de toeschouwers mee terug in de tijd en brengen het kerstverhaal over de geboorte van Christus op een bijzondere manier tot leven.

Oorsprong in de 13de eeuw

De traditie van levende kerststallen in Catalonië is al eeuwenoud: uit bronnen blijkt in ieder geval dat al in de 13e eeuw het kerstverhaal met levende figuren werd opgevoerd in kerken en kloosters. De levende kerststallen waren een manier om het kerstverhaal tot leven te brengen voor mensen die niet konden lezen of schrijven. De traditie verspreidde zich in de loop der tijd over het hele Catalaanse grondgebied en werd een geliefd onderdeel van de kerstvieringen.

Tegenwoordig worden de levende kerststallen vaak georganiseerd door lokale gemeenschappen. Leden van deze gemeenschappen spelen de rollen van Jozef, Maria, de engelen, de herders en de drie wijzen uit het oosten. Er worden vaak baby's gebruikt om de pasgeboren Jezus te vertegenwoordigen. Een belangrijk onderdeel vormen de kostuums en decors. Ook zijn er levende dieren bij het tafereel betrokken. 

Meestal worden de kersttaferelen met levende figuren opgevoerd in de openlucht, bijvoorbeeld op de historische dorpspleinen. In diverse scènes wordt het hele kerstverhaal uitgebeeld, van de aankondiging van de geboorte van Christus tot aan het bezoek van de drie koningen. Over het algemeen worden de voorstellingen opgevoerd als het buiten al donker is. Kaarsen en olielampen zorgen voor een magische sfeer. De levende kerststallen zijn niet alleen een manier om het kerstverhaal levend te houden, maar tegenwoordig ook vooral een manier om de gemeenschap en deze eeuwenoude traditie te omarmen.

Pessebre Vivent

Populaire locaties

Hoewel de levende kerststallen in veel dorpen en steden in Catalonië worden opgevoerd, zijn er een paar locaties die bekend staan om hun indrukwekkende voorstellingen.

Corbera de Llobregat

Met stip de meest populaire levende kerststal in Catalonië is die in Corbera de Llobregat. Hier loop je langs een tafereel met bijna tweehonderd acteurs die diverse scènes van het kerstverhaal uitbeelden, zoals de aankondiging van de geboorte van Christus door de engel aan Maria en de geboorte in de grot.

Corbera de Llobregat

Castell d'Aro

De oudste van de nog altijd bestaande levende kerststallen in Catalonië wordt sinds 1959 opgevoerd in Castell d'Aro. Het tafereel begint op de ruïnes van het kasteel. Hier gaat het om een parcours van twee kilometer door het oude stadscentrum. Maar liefst vierhonderd figuranten spelen tegelijkertijd zestig verschillende scènes, waaronder de beroemde scènes, maar ook alledaagse scènes uit het leven in de tijd van de geboorte van Christus, bijvoorbeeld vrouwen die de was doen. 

Els Prats de Rei

De levende kerststal van Els Prats de Rei is de meest muzikale in zijn soort. Alle toeschouwers gaan samen van het ene podium naar het andere en op elk podium wordt een deel van het kerstverhaal op geheel eigen, muzikale wijze uitgebeeld.

Pessebre Vivent

Les Gunyoles d’Avinyonet

In Les Gunyoles d’Avinyonet in de Alt Penedès kun je genieten van een openluchtkerstspel. Hier volg je met een gids een route door de prachtige omgeving van een grot in de bergen. Enkele honderden dorpsbewoners nemen ieder jaar weer deel aan het evenement.

Pals

Het middeleeuwse centrum van Pals is een van de best bewaarde historische dorpskernen in de provincie Girona. Sinds 1987 wordt hier een levende kerststal opgevoerd, waarbij je tot veertig passages uit het Oude en het Nieuwe Testament kunt zien. Tijdens de wandeling bezoek je de mooiste plekken in het oude centrum van Pals.

Sant Fruitós de Bages

De enige kerststal in Catalonië die ook tegenwoordig nog plaatsvindt in een klooster, is de kerststal van Sant Fruitós de Bages in het Monestir de Món Sant Benet, dat deels dateert uit de 10e eeuw. 

Pessebre Vivent
Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience