De castellers van Catalonië: een traditie van menselijke torens 

De castellers van Catalonië: een traditie van menselijke torens 

In Catalonië bloeit een unieke traditie die ook voor bezoekers bijzonder is om mee te maken als je er bent: de castellers. Deze levende kunstvorm bestaat uit het bouwen van indrukwekkende menselijke torens. 

De castellers in actie © Gemma Miralda

De castellers zijn groepen mensen die samenwerken om menselijke torens te bouwen, beter bekend als castells in het Catalaans. De traditie gaat eeuwen terug en vindt zijn oorsprong in de provincie Tarragona in de 18e eeuw. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de vele culturele symbolen van Catalonië. De castellers laten zien dat wanneer mensen hun krachten bundelen, ze tot ongelooflijke prestaties in staat zijn.

De structuur van een castell

Een castell, letterlijk ‘kasteel’, bestaat uit verschillende niveaus. Het begint met een brede cirkel van mensen genaamd de pinya, als basis. Vervolgens klimmen de castellers op elkaars schouders om verschillende lagen te vormen. Er zijn verschillende soorten torens variërend in complexiteit. an ‘simpele’ enkele torens, waarbij er als het ware een pilaar wordt gevormd, eeds bredere varianten waarbij wel 9 personen per laag kunnen staan. Bij kind, de enxaneta, als laatste naar de top en steekt zijn of haar hand omhoog. Op dat moment is de missie geslaagd en het kasteel voltooid!

Castellers nemen de "enxaneta" bij de "faixa" © Joan José Gómez Navarro

Verenigingen

De castellers oefenen regelmatig samen en vertrouwen volledig op elkaar. Ze zeggen vaak dat het niet alleen gaat om fysiek bouwen, maar dat er ook een ‘menselijke toren van vriendschap’ ontstaat. Deze activiteit is dus uitstekend voorbeeld van teamwork. In veel steden en dorpen in Catalonië kan je verschillende verenigingen, colles, vinden die zich richten op het leren en uitvoeren van castells. Deze colles hebben unieke namen, kleuren en kenmerkende stijlen en tradities. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het sociale en culturele leven binnen de Catalaanse gemeenschap. 

Kinderen in de traditie

Kinderen worden al op jonge leeftijd betrokken bij de traditie van de castellers. Ze leren de vaardigheden en technieken door deel te nemen aan de oefeningen en optredens van de colles. Zo leren ze niet alleen het vak, maar ontwikkelen ook zelfvertrouwen, overwinnen angsten en leren samenwerken.

Castell bijwonen

Als je de castellers in actie wilt zien, zijn er verschillende plaatsen waar je ze kunt bewonderen. Elk jaar worden er talloze festivals en wedstrijden georganiseerd in Catalonië, waar de castellers samenkomen om hun vaardigheden te tonen. Daarnaast zijn er regelmatig kleinere optredens. Enkele bekende locaties waar je de spectaculaire menselijke torens kunt aanschouwen zijn Tarragona, Valls en Barcelona. Een van de meest bekende evenementen is de Concurs de Castells in Tarragona, waar verschillende teams strijden om de beste torens te bouwen. Dit evenement vindt plaats in oktober en trekt duizenden toeschouwers van over de hele wereld aan. In Barcelona zijn de castellers onder andere te bewonderen tijdens de stadsfeesten van La Mercè eind september. 

Thumbnail image © Achim Meurer

Main image © Gemma Miralda

Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience