De 10 mooiste Catalaanse markten

De 10 mooiste Catalaanse markten

Als er iets is wat je tijdens je verblijf in Catalonië absoluut gezien moet hebben, zijn het wel de lokale markten! Met hun kraampjes vol heerlijke producten, gepassioneerde ambachtslui en culinaire tradities vormen ze het hart van de stad. We nemen je graag mee langs de mooiste Catalaanse markten!

Mercat de Vic (Paisatges de Barcelona)

In het stadscentrum van Vic wordt de Plaça Major elke dinsdag en zaterdag omgetoverd tot een openluchtmarkt! Deze markt is dé plek waar jong en oud wekelijks samenkomen. De Mercat de Vic is een vaste waarde die al sinds de negende eeuw georganiseerd wordt! Hoewel de booggewelven rond de markt er toen nog niet waren, kwamen de handelaars al samen op het plein om hun lokale specialiteiten te verkopen aan de voorbijgangers.

Slenter door langs de kleurrijke kraampjes en snuif de heerlijke aroma's op. Het water loopt ons alvast in de mond! Kleine tip: de zaterdag voor Pasen vindt hier de Palmzondagmarkt plaats en in december wordt er zelfs een middeleeuwse markt georganiseerd. Ben je al overtuigd?

Mercat de Vic © Agència Catalana de Turisme / © Núria Puentes

Marktkalender

Wanneer: op dinsdag (9.00-13.00 uur) en zaterdag (9.00-14.00 uur)
Waar:  Plaça Major

Mercat de la Seu d'Urgell (Pyreneeën)

Breng zeker een bezoekje aan de markt van Seu d'Urgell als je in de Catalaanse Pyreneeën bent! Je vindt er meer dan honderd kraampjes verspreid over het historische centrum van de stad. Of je nu op zoek bent naar een boeket bloemen om de woonkamer mee op te vrolijken, een plaatselijke delicatesse om mee te pronken bij het volgende etentje met vrienden of gewoon een mooi souvenir voor thuis – op de Mercat de la Seu d'Urgell vind je het allemaal. Dankzij de enorme verscheidenheid aan producten staat de markt bekend als een van de grootste in de Catalaanse Pyreneeën.

Mercat de la Seu d'Urgell
Mercat de la Seu d'Urgell © Turisme la Seu d'Urgell

Marktkalender

Wanneer: op dinsdag en zaterdag (9.00-14.00 uur)
Waar: de straten van het historische centrum (Carrer Major, Carrer del Canonges, Plaça del Oms, Plaça del Patalin)

Mercat de Sant Feliu de Guíxols (Costa Brava)

In de overdekte markthal kun je de duizend-en-één wonderen van Catalonië ontdekken! Vanwege zijn bijzondere architectuur is het gebouw beschermd als lokaal erfgoed. De benedenverdieping is afgewerkt met ramen met gekleurd glas in geometrische vormen. Kun jij bij elke ingang het wapenschild van de stad vinden?

Geniet van de bruisende sfeer en struin langs de vele kraampjes. Op de kleinere eerste verdieping kun je ook een hapje eten.

Tip voor hobbykoks: de markt staat bekend om haar verse producten van uitstekende kwaliteit. Zo heb je meteen wat om mee uit te pakken tijdens het volgende familiediner! Laat je alvast inspireren door onze selectie Catalaanse recepten.

Op zondag gaat de markt trouwens door in de openlucht. Neem dus zeker een boodschappentas mee én een fototoestel om de unieke sfeer van de markt vast te leggen op beeld.

Mercat de Sant Feliu de Guíxols
Mercat de Sant Feliu de Guíxols © Pere Carreras

Marktkalender

Wanneer: van dinsdag tot zondag (9.00-14.00 uur)
Waar: Plaça del mercat

Llotja del peix in la Ràpita (Terres de l'Ebre)

Wie in Terres de l'Ebre verblijft, moet om 15.30 uur zeker eens een bezoekje brengen aan de haven van la Ràpita. Op dat moment arriveren de vissersboten met hun vangst aan de kade. Een hele gebeurtenis! Ga daarna langs bij de veiling, waar allerlei lokale specialiteiten verkocht worden, zoals verse vis en zeevruchten. Is het al tijd voor de lunch? Wij hebben alvast honger gekregen van het hele gebeuren!

Vissersboten in la Ràpita
Vissersboten in la Ràpita © Turisme la Ràpita

Marktkalender

Wanneer: van maandag tot vrijdag (16.30 uur)
Waar: Vissershaven van Sant Carles de la Ràpita

Mercat de Tarragona (Costa Daurada)

Ze heeft lang op zich laten wachten, maar na tien jaar werkzaamheden heeft de markthal van Tarragona eindelijk de deuren heropend. Om de markt te vinden volg je gewoon de heerlijke geur van vers fruit! Je vindt er trouwens niet alleen producten van het land, maar ook uit de zee. De vis en zeevruchten komen rechtstreeks uit de haven – verser kan haast niet!

Struin van het ene kraampje naar het andere en leg je oor te luisteren bij de gepassioneerde verkopers, die je maar al te graag advies geven over hun producten. Dankzij de fantastische sfeer op de Mercat de Tarragona loop je de rest van de dag rond met een grote glimlach op je gezicht!

Mercat de Tarragona
Links: Mercat de Tarragona © Manel R. Granell - Rechts: Ingang van de Mercat de Tarragona © David Oliete

Marktkalender

Wanneer: op maandag en zaterdag (9.00-14.00 uur)
Waar: Mercat Central – Plaça de Corsini

Mercat de Granollers (Paisatges de Barcelona)

Elke donderdag ontwaakt het stadje Granollers om 6 uur door de bedrijvigheid van de markt. Verspreid over verschillende straten vind je er 2500 meter aan streekproducten – een waar paradijs voor foodies! De straten van het stadje zijn bovendien vernoemd naar de producten die er vroeger verkocht werden: Plaça de l'Oli (olie), Plaça de les Olles (potten), Plaça dels Cabrits (jonge geiten). Op marktdagen kun je op de Plaça Perpinyà, de Plaça de Maluquer i Salvador en in de Carrer Sant Josep proeven van de geschiedenis van Granollers. Onze tip: vertrek 's ochtends met een lege maag naar de markt. De verkopers hebben namelijk de gewoonte om iedereen te laten proeven van hun lokale specialiteiten!

Mercat de Granollers
Mercat de Granollers © Pere Cornelles

Ben je op donderdag niet in de buurt? Op zaterdag is er ook een openluchtmarkt in het centrum van de stad die absoluut de moeite waard is!

Mercat de Balaguer (Terres de Lleida)

In 2011 blies de markt van Balaguer liefst achthonderd kaarsjes uit! Al achthonderd jaar lang staan de verkopers elke week opnieuw paraat met verse groenten en lokaal fruit uit Terres de Lleida. Op de Plaça del Mercadal kun je elke zaterdag van 9.00 tot 14.00 uur je hart ophalen met de vele kwaliteitsproducten, heerlijke aroma's en blije gezichten – wat heeft een mens meer nodig?

Mercat de Balaguer (Terres de Lleida)
Mercat de Balaguer © Lauren Sansen

Mercat de Sant Antoni (Barcelona)

De mooie markt van Sant Antoni werd in 1882 ontworpen door Antoni Rovira i Trias en werd recent prachtig gerenoveerd. Wat de markt extra bijzonder maakt, is de bedrijvigheid eromheen, met kraampjes gespecialiseerd in kleding en woonaccessoires, mensen die postzegels ruilen, en de stalletjes met tweedehands boeken. Elk excuus is goed om langs de kraampjes in en rondom deze fijne markt te slenteren!

Mercat de Sant Antoni
Mercat de Sant Antoni © Consell Comarcal de l’Urgell

Marktkalender

Wanneer: van maandag tot donderdag (7.00-14.30 uur en 17.30-20.30 uur), op vrijdag en zaterdag (7.00-20.30 uur) en openluchtmarkt op zondag.
Waar: tussen Carrer del Comte d'Urgell en Carrer del Comte Borrell en Carrer de Tamarit en Carrer de Manso.

Mercat de Tàrrega (Terres de Lleida)

Op de markt van Tàrrega kun je elke maandag van 8.00 tot 13.30 uur je ogen de kost geven met een honderdtal kraampjes. De verkopers komen wekelijks samen op de Plaça Major, die nog niets van zijn ouderwetse charme verloren heeft! Met zijn kleine straatjes is de markt een waar genot voor elke foodie: het kleurrijke fruit, de verleidelijke geuren van de rijke Catalaanse keuken, de bruisende sfeer van de krioelende menigte ... Wandel nadien door de straatjes rond het marktplein en laat je bij elke stap verrassen door het Catalaanse erfgoed van de stad. Ook in de omliggende straten wordt de markt voortgezet, met verkopers die hun waren aanprijzen, het gelach van kinderen en heerlijke etensgeuren.

Mercat de Tàrrega in Terres de Lleida
Mercat de Tàrrega © Ajuntament de Tàrrega

Middeleeuwse marktjes

Past een bezoek aan een van deze markten niet in je reisprogramma? Geen zorgen, in veel Catalaanse dorpen wordt een wekelijkse markt georganiseerd. Elk dorp heeft zo zijn eigen bijzonderheden en charmes, maar onze favorieten zijn ongetwijfeld de middeleeuwse dorpjes Besalú, Castelló d'Empúries, Montblanc en Guimerà. De marktjes hier voeren je terug naar het verleden en vertellen de geschiedenis van de streek en haar bewoners. En wie weet onthullen de oude straatstenen tijdens een wandeling wel hun middeleeuwse geheimen!

Marktkramer en Plaatselijke worsten
Links: Marktkramer op de Terra de Trobadors Castelló d'Empúries © Marc Castellet - Rechts: Plaatselijke worsten tijdens de Setmana Medieval Montblanc © Servicios Editoriales Georama
Terra de Trobadors Castelló d'Empúries
Terra de Trobadors Castelló d'Empúries © Marc Castellet
"Verse producten en lokale specialiteiten zijn de beste manier om de cultuur en het erfgoed van Catalonië te leren kennen."
Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience