De 10 grootste muziekfestivals in Catalonië

De 10 grootste muziekfestivals in Catalonië

De dagen worden warmer en langer en dat betekent dat hetfestivalseizoen weer voor de deur staat. Van mei tot en met augustus vinden in Catalonië verschillende grote festivals plaats met gerenommeerde artiesten uitbinnen- en buitenland. Of je nu houdt van rock, klassiek of elektronische muziek, er zit vast iets van je gading bij.

Primavera Sound, Barcelona (29 mei - 2 juni 2024)

Dit is een van de grootste en meest bekende muziekfestivals in Catalonië en zelfs heel Spanje. Van indie rock tot pop, elektronische muziek en hip-hop: Primavera Sound kenmerkt zich door een eclectische line-up en biedteigenlijk voor ieder wat wils. Het festival vindt plaats in het Parc del Fòrum, een groot openluchtterrein aan de kust van Barcelona. Let op: er is geenmogelijkheid om te kamperen in de directe omgeving van het festivalterrein. 

Alma Festival Jardins Pedralbes, Barcelona (24 juni - 21 juli 2024)

In de prachtige tuinen van het Palau de Pedralbes in Barcelona vindt inde zomermaanden het Festival Jardins Pedralbes plaats. De line-up bestaat ieder jaar weer uit een mix van beroemde internationale en lokale artiesten inverschillende muziekgenres, waaronder jazz, pop, rock en klassieke muziek.

Sónar, Barcelona (13, 14, 15 juni 2024)

Nog een ander beroemd muziekfestival dat elk jaar in Barcelona wordt gehouden is Sónar, dat in 1994 voor het eerst plaatsvond. Sónar staat bekendals hét festival voor elektronische muziek, het is zelfs een van de grootste festivals in heel Europa in dit genre. Tegenwoordig kun je er ook andere muziekstijlen tegenkomen, maar één ding hebben de artiesten met elkaar gemeenen dat is creativiteit en innovatie. 

Vida Festival, Vilanova i la Geltrú (4, 5, 6 juli 2024)

In het oude vissersdorp Vilanova i la Geltrú vindt in de zomer het driedaagse Vida Festival plaats op een bosrijk terrein rond de oude Masia Can Parellada. Het festival biedt een eclectische mix van muziekstijlen en een ontspannen sfeer. Naast het muzikale aanbod is er ook een cultureel en artistiek programma. Het is een van de weinige festivals waar je in de buurt met een tentkunt overnachten. 

Festival Grec, Barcelona (26 juni tot 4 augustus 2024)

Het Festival Grec, of kortweg El Grec, is een vande meest bekende culturele evenementen in Barcelona en wordt jaarlijks in de zomer gehouden in het openluchttheater Grec. Het festival werd voor het eerst georganiseerd in 1976 en biedt een breed scala aan culturele evenementen, waaronder theater, dans, muziek, circus en film. Het festival heeft een sterkefocus op de artistieke avant-garde en streeft ernaar de grenzen van kunst en cultuur te verleggen.

Canet Rock, Canet de Mar (6 juli 2024)

Canet Rock is een muziekfestival voor rock datsinds 1965 in Canet de Mar aan de Costa Barcelona, ongeveer een uur ten noorden van Barcelona, wordt gehouden. Het festival is een van de oudste muziekfestivals van Catalonië en door de jaren heen hebben hier talloze bekende artiesten uit de wereld van de rockmuziek opgetreden.

Festival de Cap Roig, Calella de Palafrugell (12 juli tot 16 augustus 2024)

Dit festival vindt gedurende de maanden juli en augustus plaats in de idyllische botanische tuinen van Cap Roig, in de buurt van het stadje Calella de Palafrugell, Costa Brava, met uitzicht op de Middellandse Zee. Het festival biedt een indrukwekkende line-up van internationale en lokale artiesten in verschillende muziekgenres, waaronder pop, rock, jazz en flamenco.

Festival Castell de Peralada, Peralada (juli en augustus 2024)

In de elefante tuinen van het middeleeuwse kasteel van het wijnstadje Peralada in de provincie Girona vindt in de zomermaanden het Festival Castell de Peralada plaats, waarbij klassieke muziek, opera en dans de belangrijkste ingrediënten vormen. Het is een van de meest prestigieuze festivals in heel Spanje met topartiesten uit de hele wereld.

Cruïlla, Barcelona (10 - 13 juli 2024)

Cruïlla is een muziekfestival dat ook in het Parc del Fòrum in Barcelona plaatsvindt en een breder scala aan muzikale genres biedt dan alleen elektronische muziek. Samen met Primavera Sound en Sònar behoort dit festivaltot de grootste drie muziekevents in de Catalaanse hoofdstad. 

Festival Internacional de Música de Cambrils, Cambrils (28 juli tot 6 augustus 2024)

Dit festival vindt als sinds 1974 plaats in de badplaats Cambrils, aan de Costa Daurada, en biedt een gevarieerd programma van klassieke en hedendaagse muziek, waaronder jazz, flamenco en opera. De optredens vinden plaats gedurende een korte periode in de zomer (meestal eind juli, begin augustus) op verschillende locaties in Cambrils. 

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience