Catalonië, Wereldregio van de Gastronomie 2025

Catalonië, Wereldregio van de Gastronomie 2025

In 2025 mag Catalonië zich met trots de allereerste Europese Wereldregio van de Gastronomie noemen. Dit is veel meer dan een eretitel: het is een uitnodiging om het land te ontdekken via de smaken, tradities, landschappen en mensen.

De titel ‘Regió Mundial de la Gastronomia’ wordt toegekenddoor het IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts andTourism). Het bekroont regio’s die actief bijdragen aan een betere levenskwaliteit via voedselcultuur, educatie, duurzaamheid en innovatie. In het geval van Catalonië prees de jury het rijke culinaire erfgoed, het vakmanschap van de producenten, en het talent van de Catalaanse chefs.

Wijngaarden van Priorat ©Marc Castellet

Wat maakt de Catalaanse keuken uniek?

Het is de combinatie van authentieke producten, lokale herkomstgebieden en culinaire creativiteit. Maar vooral ook: de rijkdom van het landschap. Catalonië kent een uitzonderlijke geografische diversiteit – van de bergen in de Pyreneeën tot de visrijke Middellandse Zeekust, en van vruchtbare valleien tot wijnhellingen en rijstvelden in de Delta de l’Ebre.

Die enorme variatie aan natuur vertaalt zich rechtstreeks naar het bord. Elk gebied draagt zijn eigen ingrediënten en smaken bij, wat ervoor zorgt dat de Catalaanse keuken afwisselend is, verrassend en creatief. Een voorbeeld zijn de typische mar i muntanya gerechten, waarbij bijvoorbeeld vlees en vis op één bord worden gecombineerd.

Ook niet onbelangrijk: in Catalonië worden meer dan 20 producten beschermd onder een DO (Denominació d’Origen), DOP of IGP-label, alle drie kwaliteitslabels. Denk aan:

  • Verse vis en zeevruchten uit l’Ametlla de Mar en de Costa Brava
  • Wijnen en cava’s uit de Priorat, Penedès en Empordà
  • Ambachtelijke kazen zoals Formatge Garrotxa
  • Groenten en fruit afkomstig van de vlakten van Lleida
  • Rijst uit de Delta de l’Ebre
  • Wilde paddestoelen uit de bossen

In dit artikel kun je meer lezen over desmaken van Catalonië.

Catalaanse delicatessen ©McCan

Beleef gastronomie zoals de Catalanen dat doen

Met het label Wereldregio van de Gastronomie is 2025 het perfecte jaar om Catalonië met al je zintuigen te ontdekken. Een greep uit de initiatieven:

Grand Tour – Proef Catalonië

Een culinaire variant op de iconische Grand Tour, waarin je al reizend door het land proeft van streekgerechten, producten van lokale producenten, terwijl je geniet van de landschappen die de smaken bepalen.

Gastro Mapa

Een interactieve kaart die je de weg wijst naar gastronomische hotspots: van sterrenrestaurants en dorpsmarkten tot wijngaarden en traditionele eetadresjes.

Benvinguts a Pagès

Bezoek boeren, wijnmakers en producenten die hun deuren openen voor publiek en je laten zien waar het eten vandaan komt en hoe het wordt gemaakt.

Nieuwe belevingscentra

In Falset ontdek je de wereld van wijn in het gloednieuwe Centrum voor Enogastronomische Inspiratie, met focus op de DO Montsant en DOQ Priorat. In l’Ametlla de Mar opent het Espai Cuina de Mar, dat draait om de maritieme culinaire tradities en duurzame visserij.

Op somgastronomia.cat/en/ vind je een volledig overzicht van evenementen, routes, proeverijen en nieuws rond Catalonië als Wereldregio van de Gastronomie. Of je nu een culinaire reiziger bent of gewoon van lekker eten houdt, hier begint je ontdekkingstocht. Wij wensen je een smakelijke reis!

Eten en Drinken ©Catalaans Bureau voor Toerisme
Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience