Catalonië een heus landschap van smaken

Catalonië een heus landschap van smaken

Wanneer je een Catalaans gerecht proeft, verklapt elke hap de inspiratie van de chef-kok, onthult het de aroma's van de gebruikte producten en brengt het je dichter bij de cultuur en de landschappen van de streek. Genieten van de Catalaanse gastronomie betekent een duik in de zee, een ontdekking van de dorpen en een interactie met de natuur. Catalonië is een regio die je moet ontdekken aan de hand van zijn smaken.

De boer die van zijn land houdt

De wijngaarden van de Penedès, genesteld tussen de Costa Barcelona en de bergen van Montserrat, hebben geleid tot een oorsprongsbenaming die over de hele wereld wordt erkend. De olijfbomen, die zich vooral in het zuidelijke en meest westelijke deel van Catalonië uitstrekken, leveren enkele van de beste extra olijfoliën van eerste persing op. De Arbequina-variëteit, in de streken Siurana en Les Garrigues, is zeer bekend. De noten van de Costa Daurada of de zoete vruchten zoals de peren, perziken en appels van de Terres de Lleida zijn onmisbaar voor een goed diner, samen met de sinaasappelen en clementines van de Terres de l'Ebre.

De zeelucht

Catalonië heeft bijna 600 kilometer aan kust, met fijne zandstranden maar ook kleine baaien met kristalhelder water. In elke haven kunnen we proeven van een prachtig aanbod van lokale gegrilde visgerechten en stoofpotten die vissers in vervlogen jaren bereidden. In de Costa Brava is er nooit een tekort aan goede witte vis, die al eeuwen de sleutel is tot het maken van smakelijke suquets (stoofpotten). Verder zetten ook de garnalen uit Palamós en de oesters uit de Ebro-delta de Catalaanse kust op de gastronomische kaart. Ze worden vaak vergezeld van seizoensgroenten, zoals de zeer gesmaakte erwten uit de streek van Maresme. In het Zuiden van Catalonië, in Terres de l'Ebre, wordt er dan weer rijst geteeld.. Rossejat (een soort paella) en arròs a banda zijn twee gerechten die je zéker moet geproefd hebben. 

Mosselen van Sant Carles de la Ràpita
Mosselen van Sant Carles de la Ràpita © ACT

Kaas en vlees

In de Catalaanse bergen wisselen de wilde natuur en de pastorale landschappen van de Pyreneeën elkaar perfect af. De Montseny, net boven Barcelona, en Els Ports, in de Terres de l'Ebre, zijn rijk aan vegetatie, wilde paddenstoelen en fauna. Het zijn vaak geïsoleerde plaatsen, waar de bevolking geleerd heeft zelfvoorzienend te zijn en die zich onderscheiden door hun producten.

Catalaanse kaas en wijn  © Marc Castellet

Rundvlees is een van de heerlijkste producten uit de bergen en zorgt ervoor dat de smakelijke stoofpotten in elke provincie of streek weer wat anders zijn. Dit geldt ook voor kip, die tegenwoordig deel uitmaakt van de Catalaanse receptenboekjes die in elk huis te vinden zijn. Varkensvlees, afkomstig van varkens die voornamelijk in het noorden van Catalonië gefokt worden, vormen de grondstof voor de bereiding van heerlijke vleeswaren waaronder de beroemde llonganissa de Vic. Samen met de kazen, die overal in de regio worden gemaakt, zijn de vleeswaren uitstekende producten die als hoofdbestanddeel van het ontbijt, aperitieven en tapas worden gebruikt.

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience