Catalonië: de wijn saga’s

Catalonië: de wijn saga’s

Catalonië ademt wijn. Eeuwenoude plaatsen. Middeleeuwse kloosters. De Tempeliers. Het modernisme. De geschiedenis. Landelijk erfgoed. De straten. De architectuur. Het landschap. De kust. Het binnenland. De gastronomie. Stadsfeesten. Waar je ook bent, overal in Catalonië schuilt boeiend wijntoerisme. De regio heeft niet voor niets 12 erkende herkomstbenamingen of D.O. (Denominació d'Origin). Ontdek deze streek van heerlijke wijnen en diepgewortelde wijntradities.

DO Alella: De wijnen van het hof van Barcelona

Op een steenworp van de prachtige stad Barcelona en de Middellandse Zee ligt de kleinste DOvan Catalonië. De DO Alella kan bogen op een uitzonderlijke wijntraditie: zijn wijnen werden al in de Romeinse tijd gewaardeerd en werden verder bejubeld aan het middeleeuwse hof van Barcelona. Ze overschreden de grenzen en werden geëxporteerd naar overzeese koloniën, en tijdens de modernistische periode (eind 19e-begin 20e eeuw) werden ze aanzien als een luxeproduct voor de bourgeoisie.

DO Catalunya: De alomtegenwoordige wijngaard

De DO Catalunya is een benaming die het hele geografische gebied van Catalonië omvat en heeft wijngaarden in meer dan 400 gemeemten. Creativiteit en vrijheid zijn er de symbolen van, directe erfgenamen van de lange wijnbouwtraditie van de regio.

DO Cava: De droom van de Catalaanse mousserende wijn

Cava is de mousserende wijn van Catalonië. Het verhaal van het gegeerde bruis begon in de 19e eeuw bij de wijnmakers die geobsedeerd waren door het perfectioneren van de methode om champagne te maken. Een wandeling door de ondergrondse kelders van de DO Cava, waar de gistende wijnen Macabeu, Xarel-lo en Parellada rusten, is een reis door de tijd die ons meeneemt naar de oorsprong van deze mousserende wijn. Met het epicentrum in de Penedès, is de geschiedenis van Cava nauw verbonden met het Catalaans modernisme en zijn erfgoed.

Een cava proeverij bij Codorníu wijnen
Een cava proeverij bij Codorníu © Marc Castellet


DO Conca de Barberà: erfgoed, modernisme en het Trepat-druivenras

De DO Conca de Barberà heeft van de Trepat-druif, de inheemse variëteit van de streek, haar symbool gemaakt. Het gebied heeft een rijk architectonisch erfgoed, waaronder een aantal mooie modernistische wijnhuizen en het imposante klooster van Poblet, dat in de Middeleeuwen een belangrijke rol speelde bij de uitbreiding van de wijnbouw en dat vandaag de dag op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

DO Costers del Segre: de schoonheid van het binnenland

De DO Costers del Segre is een wijnbouwgebied in het binnenland, en de Catalaanse D.O. die het verst van de zee ligt. Eeuwenlang vormde het een tapijt van wijngaarden die op het punt stonden te verdwijnen toen de phylloxera of de druifluis het gebied teisterde. Dankzij de vasthoudendheid van enkele ware visionairs wist het gebied weer op te leven. Een bewijs van die wedergeboorte zijn de wijndomeinen van Raimat, met wijnstokken die op 1.000 meter boven de zeespiegel groeien en waar talrijke activiteiten worden aangeboden zoals de wijnroute van Lleida.

DO Empordà: waar het allemaal begint

Het waren de Griekse en Fenicische handelaren die in de 6e eeuw v. Chr. wijnstokken en wijn in Catalonië introduceerden, en wel precies op het grondgebied van de DO Empordà: in de Griekse kolonie Empúries, die vandaag de dag een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het schiereiland is. Met wijnstokken die naast de zee groeien, gestreeld door de noordenwind, brengt dit gebied, waar genieën als de schilder Salvador Dalí en de schrijver Josep Pla hebben gewoond, uitstekende wijnen voort met de klassieke Grenache-variëteiten: noir, rood en wit.

Twee mensen die wijn proeven aan de Empúries ruines
Twee mensen die wijn proeven aan de ruines van Empúries © Gemma Miralda


DO Montsant: de openbaring van de heilige berg

De DO Montsant is in recordtijd internationaal bekend geworden. Zowel gespecialiseerde critici als wijnliefhebbers kunnen niet anders dan verliefd worden op haar wijnen. Ondanks zijn jonge bestaan, gaat het wijnverhaal ver terug, een erfenis die levend wordt gehouden door eeuwenoude wijnhuizen en coöperaties, die architectonische juweeltjes van agrarisch modernisme lieten optrekken. De bergketen Montsant ("heilige berg") rijst majestueus op in het noorden van dit wijnbouwgebied en schonk zijn naam aan dit heuse wijnland.

DO Penedès: de historische avant-garde van de Catalaanse wijn

De DO Penedès is van oudsher een pioniersbenaming in Catalonië. Het ligt op slechts 30 minuten van Barcelona en is een wijnbouwgebied met een grote verscheidenheid aan landschappen, met wijngaarden in het binnenland en aan zee, doorspekt met een rijk architectonisch en historisch erfgoed: kloosters, kastelen en wijnhuizen die als modernistische juwelen worden beschouwd. Een gebied van agrarische ondernemers, dat nu op duizend en één verschillende manieren kan worden ontdekt dankzij het uitgebreide aanbod wijntoerisme.

DO Pla de Bages: Schatten aan de voet van de wijngaard

De DO Pla de Bages heeft een wijnerfgoed dat uniek is in Europa en uitgroeide tot dé schat van het wijntoerisme in de streek. De schat in kwestie zijn duizenden stenen hutten en vaten, van zowel grote schoonheid als eenvoud. Ze werden eeuwenlang door boeren gebouwd aan de voet van de wijngaarden en gebruikt bij het vinificatieproces. 

Een groep wijn proevers aan de voet van de Flequer vallei vaten
Een groep wijnproevers aan de voet van de Flequer vallei vaten © Marc Castellet

DOQ Priorat: prestigieuze en heldhaftige wijnbouw

In dit landschap van onmogelijk steile hellingen is wijnbouw altijd een heroïsche taak geweest en dat is het nog steeds. Nog maar dertig jaar geleden ontstond in het wijngebied DOQ Priorat een revolutie die de opleving van Catalaanse en Spaanse wijnen inluidde. Vandaag de dag blijft een constellatie van kleine wijnhuizen het unieke karakter van de llicorella (de lokale naam voor de leisteenbodem) en de zeer expressieve wijnen vieren.

DO Tarragona: de wijn van het Romeinse Rijk

De erfenis van de wijnbouw in de DO Tarragona voert ons terug naar de tijd toen Tarraco een van de belangrijkste steden van het Romeinse Rijk was, en zijn wijn een van de meest gewaardeerde in het Middellandse Zeegebied. Tarragona, dat door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard, is een uitstekend vertrekpunt om de wijncultuur te leren kennen van een DO die, beginnend aan de Middellandse Zee, diep het landelijke binnenland ingaat.

DO Terra Alta: de tempel van de witte Grenache

In dit gebied met landschappen die Picasso meermaals inspireerden, verbouwden de tempeliers al in de 13e eeuw wijnstokken. De omstandigheden zijn altijd optimaal geweest voor de teelt, met name voor de witte Grenache, de ster van een heel palet aan variëteiten. In de afgelopen jaren hebben een aantal traditionele en tegelijk innoverende producenten van de DO Terra Alta deze streek weer op de internationale kaart gezet en voor een authentiek aanbod aan wijntoerisme gezorgd.

Een koppel dat de wijn Katedraal bij Pinell de Brai bezoekt
Een koppel dat de wijnkathedraal van Pinell de Brai bezoekt © Gemma Miralda


Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience