7 x typisch Catalaanse tapas

7 x typisch Catalaanse tapas

Net als in andere delen van Spanje, kun je ook in Catalonië overal tapas eten. In alle delen van de regio zijn uitstekende tapasrestaurants te vinden, of je nou op zoek bent naar een authentieke bar of een tapastent met moderne twist. Sommige gerechten die je op de menukaart zult tegenkomen, zijn typisch Catalaans. Bon profit!

1. Pa amb tomàquet

Een klassieker die niet mag ontbreken op een Catalaans tapasmenu is pa amb tomàquet, te vertalen met brood met tomaat. Dit supereenvoudige gerecht bestaat uit geroosterd brood, ingewreven met een beetje knoflook, rijpe tomaat (pulp), olijfolie en een snufje zout. Het is de perfecte basis voor andere toppings zoals ham of ansjovis.

Pa amb tomàquet ©Pere Pons

2. Escalivada

Escalivada is een heerlijk groentegerecht. Het bestaat uit aubergine, rode paprika, ui en soms tomaat, die allemaal langzaam worden geroosterd op de barbecue of gewoon in de oven tot ze zacht zijn. Deze groenten worden vaak geserveerd met een beetje olijfolie en soms ansjovis of geitenkaas.

Escalivada ©Pere Pons

3. Anxoves de l'Escala

De ansjovis uit het dorp L'Escala is wereldberoemd vanwege de kwaliteit. De gezouten vis wordt vaak geserveerd op een stukje brood met tomaat of gewoon met een scheutje olijfolie. Een ware delicatesse!  

Anxoves met pa amb tomàquet ©Pere Pons

4. Fuet

Fuet is een dunne, droge worst die typisch is voor Catalonië. De worst wordt in dunne plakjes geserveerd en is heerlijk als hapje bij een glas wijn of cava. Perfect ook voor bij de tapasmaaltijd.  

Fuet ©Francesc Castro Cirac

5. La Bomba

La Bomba is een tapasgerecht dat van origine uit de visserswijk La Barceloneta in Barcelona komt. Het is een gepaneerde en gefrituurde aardappelbal gevuld met gekruid gehakt, geserveerd met pittige saus en aioli. De naam "bomba" verwijst naar de smaak en het feit dat de bomba als een ronde bal wordt geserveerd.  

Bomba de la Barceloneta ©El Nacional

6. Arbequina olijven

De olijvensoort arbequina is afkomstig uit Catalonië en heeft een zachte smaak. Je herkent de olijven aan hun opvallend kleine formaat en donkergroene kleur. De naam is afkomstig van Arbeca, een plaats in de provincie Lleida, waar de olijf vandaan komt.  

Verschillende soorten olijven ©Pere Pons

7. Esqueixada de Bacallà

Esqueixada de Bacallà is een verfrissende salade van rauwe, in kleine stukjes gesneden kabeljauw, gemengd met tomaat, ui, rode paprika en olijven. Dit gerecht wordt op smaak gebracht met een eenvoudige dressing van olijfolie, azijn en zout, wat zorgt voor een heerlijke balans van smaken.

Esqueixada ©Lluís Carro
Visit Catalunya

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience