5 must-do gastronomische ervaringen in Catalonië

5 must-do gastronomische ervaringen in Catalonië

Wie mij al even volgt, weet dat Catalonië mijn tweede thuis is. Al bijna vijftien jaar heb ik een flat in Barcelona, waar ik telkens opnieuw inspiratie vind en dat vooral aan tafel. Toen ik gevraagd werd om één van de culinaire ambassadeurs te worden van deze fantastische regio, uitgeroepen tot World Region of Gastronomy 2025, voelde dat als een bekroning. Eerder deze zomer trok ik er op een vijfdaagse ontdekkingsreis door de regio, van de zee tot de bergen, van pure productkeuken tot wereldberoemde chefs. Dit zijn volgens mij vijf gastronomische ervaringen die je absoluut niet mag missen in Catalonië.

1. La Boscana: fruit als sterspeler

De grande finale van mijn reis, en meteen ook mijn nummer één in dit lijstje, was La Boscana in Bellvís. Chef Joel Castanyé liet fruit schitteren in hartige gerechten op een manier die ik nog nooit had meegemaakt. Denk aan perzik in curry, een gevulde appel of duif met kers en pistache. Briljant, gewaagd en toch verfijnd. Je eet hier in een statig domein, midden in de natuur, waar alles draait om smaak, creativiteit en emotie. Voor mij één van de meest verrassende ontdekkingen van de voorbije jaren.

La Boscana ©Sven Ornelis

2. Ferreruela in Lleida: pure productkeuken

In Lleida proefde ik bij Ferreruela hoe eerlijk en puur Catalaanse productkeuken kan zijn. Groenten, vlees en vis van topkwaliteit worden bereid op houtskool, waardoor ze een authentieke, diepe smaak krijgen. Dit restaurant ademt respect voor producenten, seizoenen en tradities. Een absolute aanrader voor wie de ziel van Catalonië op zijn bord wil voelen.

Ferreruela ©Sven Ornelis

3. Wijn en cava: van Alta Alella tot Priorat

Catalonië is een droom voor wijnliefhebbers. We begonnen in Alta Alella, een biologische wijngaard met uitzicht op de Middellandse Zee. De frisse wijnen en de harmonie met de natuur gaven onze reis een perfecte start. In de Priorat vind je krachtige rode wijnen met een robuust karakter, terwijl de Penedès bekendstaat om zijn elegante cava’s. En in Raimat fietste ik door uitgestrekte wijngaarden, een onvergetelijke manier om de passie en traditie van Catalaanse wijnmakers te beleven.

Wijn en cava in Alella en Priorat ©Sven Ornelis

4. Esperit Roca: magie in een fort

Bovenop de heuvel van Sant Julià de Ramis ligt Esperit Roca, een plek die gastronomie combineert met kunst, wijn en muziek. Onder de grond vind je een koepelzaal waar meer dan 80.000 flessen wijn gekoesterd worden, begeleid door klassieke muziek. Het restaurant voelt als een toegankelijk zusje van het iconische El Celler de Can Roca, met diezelfde creativiteit en verfijning. Een magische ervaring die je bijblijft en waar ik zeker nog terug kom.

Esperit Roca ©Sven Ornelis

5. Food tours en markten: proeven met de locals

Tot slot mag je de lokale markten en food tours niet missen. In Girona liet Marc van Girona Food Tours me kennismaken met delicatessenzaken, de overdekte markt en natuurlijk een stop bij Rocambolesc, het speelse ijssalon van de Roca-broers. In Barcelona blijft de Mercat de la Boqueria een klassieker, maar ook de kleinere markten in dorpen en steden tonen hoe sterk gastronomie hier verweven is met het dagelijks leven. Een must-visit in elke Catalaanse stad of dorpje.  

Girona Food Tours ©Sven Ornelis

Catalonië heeft me opnieuw overdonderd. Van fruit in haute cuisine bij La Boscana tot robuuste wijnen in de Priorat, van pure productkeuken bij Ferreruela tot de magie van Esperit Roca: overal proef je passie. Hier is gastronomie geen simpele maaltijd, maar een manier van leven. Ontdek het zelf tijdens de Proef de Grand Tour van Catalonië en laat je net als ik inspireren door smaken die je nooit meer vergeet.

¡Bon profit!

Sven Ornelis

Sven Ornelis is een Belgische radio- en televisiepresentator, schrijver en culinair blogger. Via zijn blog Would Be Chef inspireert hij dagelijks duizenden volgers met recepten, restauranttips en verhalen over culinaire ontdekkingen in binnen- en buitenland. Sven beschrijft Catalonië vaak als ‘een plek waar gastronomie geen maaltijd is, maar een manier van leven.’

Sven Ornelis