2023 Jaar van Picasso‍

2023 Jaar van Picasso‍

Picasso in Barcelona en Catalonië

Spanjes meest beroemde schilder werd in Málaga geboren en bracht het grootste deel van zijn leven door in Frankrijk, maar Barcelona was zijn thuis. Het is de stad waar hij het vak leerde en zijn allereerste exposities hield. Naast het beroemde Picasso Museum in het historische centrum van de stad, zijn er nog veel meer plekken uit het leven van Picasso te bezoeken in Barcelona én Catalonië.

Het Picassomuseum
Het Picassomuseum © Turismo Verde S.L.

Passeig d’Isabel II, 4 baixos, Barcelona

Het is 21 september 1895 als Pablo Picasso op dertienjarige leeftijd met zijn ouders in Barcelona arriveert. Het gezin neemt zijn intrek in een pension dicht bij het Estació de França en de Escola de la Llotja, de kunstacademie. Vader Picasso begint hier als docent, terwijl zoon Pablo zijn studie aanvangt. Het pension bestaat niet meer, maar het gebouw staat nog altijd fier overeind. Op de begane grond zit tegenwoordig het beroemde restaurant Set Portes.

Carrer de la Plata, Barcelona

In deze straat in de gotische buurt, op een steenworp afstand van de La Mercè-kerk, waar de familie Picasso later om de hoek woonde, zat Pablo’s allereerste atelier. In 1986 had zijn vader de werkplek voor hem gehuurd. Picasso deelde zijn werkruimte met zijn goede vriend Manuel Pallarès, die hij had leren kennen op de kunstacademie. Hier schilderde hij onder meer het beroemde doek Wetenschap en Liefdadigheid (1897), dat deel uitmaakt van de permanente collectie in het Picasso Museum. Of het atelier zich bevond op nummer 4 of 5 weten we niet zeker. Tip: prik als je hier toch bent zeker een visje bij Bar La Plata, een van de meest oorspronkelijke tapasbars van Barcelona.

Llotja de Barcelona, Barcelona

De Kunstacademie waar Picasso studeerde bevond zich op de bovenste verdieping van de ‘Llotja’, de plek waar handelaars elkaar troffen, vlak bij de Oude Haven van Barcelona. De Llotja de Mar werd hier in de veertiende eeuw opgericht. Van het oorspronkelijke gotische gebouw zijn nog enkele structuren behouden, later werden neoklassieke en modernistische elementen toegevoegd tijdens renovaties. Je kunt het gebouw ook van binnen bezoeken.

Els Quatre Gats, Barcelona

Op de benedenverdieping van een prachtig modernistisch pand ontworpen door architect Josep Puig i Cadafalch midden in de oude gotische buurt, zit nog altijd restaurant-café Els Quatre Gats. Dit was de plek waar Picasso zijn allereerste expositie hield in februari 1900. Els Quatre Gats was een initiatief van een groep Catalaanse kunstenaars waaronder Pere Romeu, Ramon Casas en Santiago Rusiñol, geïnspireerd op Le Chat Noir, het bekende cabaret in Parijs in die tijd. Je kunt hier wat te eten of drinken bestellen van de menukaarten die Pablo Picasso heeft ontworpen.

Restaurant-café Els Quatre Gats © Lluís Carro

Museu Picasso, Barcelona

Picasso’s privésecretaris Jaume Sabartès bewaarde jarenlang een groot aantal doeken uit Picasso’s beginperiode in Barcelona. In de jaren zestig werd een deel daarvan opgehangen in een oud paleis in Carrer Montcada in de wijk El Born. Het Picassomuseum was geboren. De schilder schonk het museum vervolgens zo’n duizend werken en daarmee is het het enige Picassomuseum waar de artiest zelf bij betrokken was. Het is tegenwoordig een van de best bezochte musea van de stad en biedt een overzicht van zijn vroege werk.

Het Picassomuseum © Lluís Carro
Gotische binnenplaats van het Picassomuseum © Imagen M.A.S.

Horta de Sant Joan, Terres de l'Ebre

‘Alles wat ik weet, heb ik geleerd in Horta’. Een bekende uitspraak van Picasso over het dorp Horta de Sant Joan op het Catalaanse platteland, op ongeveer 150 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. Zijn goede vriend Manuel Pallarès, met wie hij samen aan de kunstacademie studeerde, kwam hier vandaan. In 1898 brachten ze samen een zomer door in Horta en Picasso besloot zelfs nog een half jaar langer te blijven. Bijna tien jaar later keerde hij terug met zijn muze en geliefde Fernande Olivier. De landschappen in deze omgeving vormden een belangrijke inspiratiebron voor een groot aantal van Picasso’s werken. Het prachtige natuurgebied Els Ports, de berg Santa Bàrbara en de aanwezigheid van zijn geliefde zorgden ervoor dat Picasso buitengewoon productief was.

Uitzicht op de bergen van Horta de Sant Joan
Uitzicht op de bergen van Horta de Sant Joan © Miguel Raurich

Gósol, Catalaanse Pyreneeën

Een stuk noordelijker, aan de voet van de Pyreneeën, ligt het piepkleine dorpje Gósol. In de tijd dat Picasso en zijn geliefde Fernande Olivier hier arriveerden, in 1906, was het gehucht alleen bereikbaar te voet of op de rug van een ezel. Juist omdat hij in Gósol zo was afgezonderd van de wereld, bleek deze plek perfect om de artistieke blokkade waar bij in die tijd mee kampte, te doorbreken. Gósol is nog altijd de perfecte plek om even weg te komen van alles. Tegenwoordig kun je het dorp ook met de auto bereiken.

Uitzicht over Gósol
Uitzicht over Gósol © Servicios Editorials Georama
Gósol
Gósol © Felipe J. Alcoceba

2023 Picassojaar

Wereldwijd is 2023 het Jaar van Picasso omdat het op 8 april 2023 precies 50 jaar geleden is dat de meest beroemde Spaanse artiest allertijden overleed. Ter ere van het Picassojaar vinden wereldwijd in de verschillende musea 50 tijdelijke exposities plaats. Je kunt hier een overzicht terugvinden.

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience