Fietsen over de oude spoorlijn van de Via Verda de la Val de Zafán

Fietsen over de oude spoorlijn van de Via Verda de la Val de Zafán

De Via Verda loopt over de voormalige spoorlijn van de vallei Zafán, die Aragón met de Middellandse zee verbond en die ruim 30 jaar in gebruik is geweest. In 1973 werd de verbinding gesloten maar inmiddels is de route gerestaureerd tot fiets en wandelpad. Het traject van Terra Alta loopt door indrukwekkende natuurgebieden en berglandschappen en bekende plaatsjes als Horta de Sant Joan, waar de schilder Picasso enige jaren verbleef.

Op de route kom je onder andere langs oude treinstations die nu zijn ingericht als restaurants of pensions om te overnachten. Aangekomen in Tortosa kun je het monumentaal erfgoed van deze historische stad bekijken. Als laatste fiets je door het natuurpark van de Delta de l´Ebre en de monding van de Ebro. Grote waterplassen, moerassen en droge gronden wisselen elkaar af. In vogelhutten kun je het diverse waterwild observeren en met een beetje geluk zie je een flamingopopulatie neerstrijken.

© Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

Op weg

Om de volledige Via Verda te realiseren kun je vliegen op Barcelona of op luchthaven Reus en trek je vijf dagen uit om van de hoge plateaus over de oude spoorwegberm naar de zonovergoten Mediterrane kust te fietsen. Ik zorg ervoor dat ik voldoende water bij me heb en vertrouw erop onderweg genoeg gelegenheden tegen te komen om ook de inwendige mens tevreden te stellen. Voor de zekerheid steek ik ook wat fruit en noten in mijn fietstas.

Track 1, Puebla de Hijar – Alcañiz (35 km)

Als startpunt kies ik voor het oude treinstation van Puebla de Híjar, een dorpje in het achterland van Aragón. Het begint direct pittig, via een stenig fietspad stijg ik langzaam maar zeker op deze etappe. Ik kom langs vervallen stationnetjes en onderweg staan olijf- en pijnbomen waar ik van de schaduw gebruik maak om wat uit te rusten. Het fruit dat ik heb meegenomen komt me goed van pas. Als ik in de verte op grote hoogte het plaatsje Alcañiz zie liggen ben ik gerust, ik ben bijna bij mijn eindpunt! Eenmaal in Alcañiz aangekomen, maak ik een rondje door de smalle straatjes van de oude Middeleeuwse stad.

Track 2, Alcañiz – Cretas (43 km)

Vandaag staat opnieuw in het teken van stijgen. Ik klim rond de 600 kilometer bergopwaarts. Verdwalen is onmogelijk, de Via Verda is goed onderhouden en de route staat uitstekend aangegeven. Ik passeer vrij veel tunnels, sommigen zijn goed verlicht en anderen aardedonker. Hier komt mijn hoofdlampje prima van pas. Ook kom ik langs een prachtig hotel dat is gehuisvest in een voormalig oud treinstation. De verleiding is groot om hier af te stappen en me lekker te laten verwennen, maar ik besluit door te rijden naar mijn einddoel. Gelukkig is het laatste deel langs steeneiken bergafwaarts en krijgen mijn benen wat rust. Vlak voor het authentieke Cretas fiets ik door de eerste wijngaarden van de route.

Track 3, Cretas – Benifallet (35 km)

© Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

Vandaag daal ik heerlijk af en kom ik terecht in de regio Catalonië in een gebied met indrukwekkende uitzichten. Ook hier passeer ik regelmatig spoortunnels en aquaducten. Een imponerend rotsmassief doemt voor me op. Uiteraard bezoek ik het Centre Picasso in Horta de Sant Joan en in het plaatsje Bot bij het oude station drink een koel drankje in een oude treinwagon waar ik even uitrust. Via het ruige gebergte kom ik beneden opeens terecht in een verborgen kloof; de warmwaterbronnen van la Fontcalda. Daarna is het nog een klein stukje door diverse tunnels en langs weelderige olijfboomgaarden en dennenbossen richting het oude station van Benifallet, waar ik overnacht.

Mijn Tip: Stap in la Fontcalda af om relaxed te zwemmen en te genieten van de warmwaterbronnen.

Track 4, Benifallet – Tortosa (32 km)

© Mariano Cebolla  /  © Achim Meurer

Nu ik verder kan afdalen, kan ik extra genieten van de afwisselende omgeving. De tocht gaat langs de rivier de Ebro, de grote stromende slagader die bekend is om de Slag bij de Ebro tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De oude dam in Xerta, die gebouwd is om de Ebro te splitsen is een schitterend werk. Ook in Xerta en Aldover kom ik langs verschillende oude stations die gerestaureerd zijn en momenteel dienst doen als restaurants. Als in de verte een ijzeren rode brug opdoemt weet ik dat ik bijna in het historische Tortosa ben aangekomen.

Mijn Tip: Bestel mosselen en het lokale gerecht Empedrat de Tortosa, op basis van witte bonen, bacalao, olijven en tomaten.  

Track 5, Tortosa – La Ràpita (30 km)

© Ferran Aguilar  /  © Mariano Cebolla

Vanaf Tortosa fiets ik verder over het fietspad langs de Ebro. Eigenlijk loopt hier geen oude spoorlijn meer, maar de route is te mooi om al te stoppen. De bergen hebben plaats gemaakt voor Ebrovlaktes en rijstvelden. Ik ben beland bij een van Europa´s belangrijkste moerasgebieden en maak een rondreis langs rijstvelden, moerassen, kanalen waar ik honderden zee- en trekvogels spot zoals flamingo's, ibissen, visarenden en exemplaren van de grootste kolonie Audouins meeuwen ter wereld. Onderweg zijn er vogelhutten waar ik lekker kan uitrusten en van het vogelspektakel kan genieten. Dan kom ik aan bij mijn einddoel Ràpita, een gezellige Catalaanse bad- en vissersplaats met uitgestrekte stranden en een wandelpromenade met talrijke terrasjes

Mijn Tip: Op deze laatste avond trakteer je jezelf op een feestelijke paella met zeevruchten of het streekgerecht van rijst met eend.

Meer informatie

Catalonië kent elf Vies Verdes. Het fijne van deze routes is dat ze nooit meer stijgen of dalen dan ongeveer 4%. Daardoor zijn de Vies Verdes toegankelijk voor een groot publiek. Er zijn op diverse plekken fietsen en E- bikes te huur. Bovendien kun je transfers reserveren of je op bepaalde punten op laten halen. Langs de Vies Verdes kun je genieten van de natuur en cultuur van de regio. En niet te vergeten van de rijke en gevarieerde gastronomie die Catalonië biedt!

Zin in meer Vies Verdes? In de provincie Girona fiets je van de Pyreneeën naar de Middellandse Zee. Lees er hier meer over!

Als reisjournalist en Spanjespecialist richt Marion Hoogwegt zich met MaXperience Spain (www.maxperiencespain.com) op duurzame wandel en fietsreizen, wijn en gastronomie. Marion woont ruim drie decennia in Spanje en schrijft gepassioneerd over haar persoonlijke belevingen.

Marion Hoogwegt