5 betoverende Catalaanse herfstbestemmingen

5 betoverende Catalaanse herfstbestemmingen

In het najaar naar Catalonië? Terwijl de temperaturen aan zee vaak nog aangenaam zijn en je met een beetje geluk met korte mouwen op het terras kunt zitten, kleuren de talrijke bosgebieden en natuurparken oranje, rood en bruin. De herfst is een magisch jaargetijde om te onthaasten. Vijf bestemmingen in Catalonië waar je op en top geniet van het najaar.  

La Garrotxa 

Diep in het binnenland van Catalonië, vind je dit uitgestrekte paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. Met meer dan 40 oude vulkaankraters en een labyrint aan prachtige paden, zul je je hier niet snel vervelen. Het bos La Fageda d’En Jordà is een aanrader met de herfst vanwege de kleuren. Middeleeuwse dorpen zoals Besalú en Santa Pau lijken zo uit een geschiedenisboek geplukt. Na een dag in de buitenlucht, laad je op met een stevige portie 'fesols de Santa Pau' – witte bonen, meestal geserveerd met de Catalaanse worst botifarra. 

Het prachtige Fageda d'en Jordà © Christopher Willan Photography

Girona  

Met zijn geplaveide straten en historische architectuur, is Girona ongetwijfeld een van de meest charmante steden in de regio. De kathedraal, met zijn indrukwekkende gotische architectuur, torent parmantig uit boven de stad. De Joodse wijk, El Call, is een doolhof van smalle straatjes en verborgen pleintjes waar je heerlijk kunt verdwalen. Als het donker wordt, duik je een van de vele fijne cafés in om een 'xuixo' te bestellen, een diepgefrituurd gebakje gevuld met room en bestrooid met suiker. Girona is ook de perfecte basis voor daguitstapjes naar bijvoorbeeld het Dalímuseum in Figueres.  

Herfstkleuren in Girona © Oriol Clavera

Berga  

Dit pittoreske stadje omgeven door de uitlopers van de Pyreneeën is in Catalonië bekend vanwege La Patum, een festival dat ieder jaar in juni plaatsvindt en waarbij de Catalaanse tradities de hoofdrol spelen. Maar vanwege de ligging in de buurt van diverse natuurparken, is Berga ook juist in het najaar een fantastische bestemming. Zeker als je op zoek bent naar een plek waar maar weinig toeristen komen. Een aanrader is het natuurpark Cadí-Moixeró vol herfsttinten. Op de lokale markten zie je kraampjes vol met seizoensproducten, vooral paddenstoelen.  

Herfstkleuren in de regio Berguedà © Sergi Boixader

Salou  

De badplaats Salou is niet alleen een zomerparadijs, maar het is ook in de herfst een geweldige bestemming. Gelegen aan de gouden kust van Catalonië – de Costa Daurada – zijn de temperaturen hier altijd aangenaam, ook buiten het zomerseizoen. Fijne bijkomstigheid is dat het er een stuk minder druk is. Langs de kust van Salou vind je geweldige wandelpaden aan zee met spectaculaire uitkijkpunten. Attractiepark PortAventura World ligt vlakbij en is populair in de periode rond Halloween, als het hele park in griezelsfeer wordt gehuld.  

Natuurpark Alt Pirineu 

Het grootste natuurpark van Catalonië, Alt Pirineu, is in de herfst een waar spektakel. Terwijl de hoogste toppen van de Pyreneeën wit kleuren bij de eerste sneeuw, zijn de valleien één en al kleur. Voor wandelaars, natuurliefhebbers en fotografen natuurlijk perfect. De talrijke wandelpaden leiden je over heuvels door bossen en langs glinsterende meren. Onderweg kom je langs sfeervolle bergdorpen, zoals Llavorsí en Tírvia. Bestel ook zeker het typische gerecht 'trinxat', een lokale specialiteit gemaakt van boerenkool en aardappelen, de Catalaanse variant op onze boerenkool met worst.  

Familie genietend van de herfst in het natuurpark van het Alt Pirineu © Òscar Rodbag

Coverfoto: Herfstochtenden in het Fageda d'en Jordà © Inmedia Solutions S.L

Catalaans Bureau voor Toerisme

@catalunyaexperience